torsdag 30. oktober 2008

Halloween

I morra feires Halloween. Halloween er det engelske navnet på Allehelgensaften, det vil si natta før Allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires Halloween om kvelden den 31 oktober.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn hver høst går fra hus til hus og tigger godteri. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden. Norge har ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert Halloween-feiring ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet.

Ordet Halloween stammer fra (All) Hallows Eve eller All Saints Eve , det vil si «alle helliges kveld». I katolsk tradisjon er kvelden før Allehelgensaften en tid for forberedelser til denne obligatoriske feiringa.

Den amerikanske feiringa av Halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen, som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag . Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter.

Den moderne feiringa av Halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved kle seg ut og gå fra hus til hus og tigge godteri under trusselen om å gjøre rampestreker overfor dem som ikke gir.

For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosieres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder.

«Jack-o'-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er kanskje det fremste symbolet og den vanligste dekorasjonen i forbindelse med Halloween i USA. En slik lykt er første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til Halloween allerede fra 1866.


I følge tradisjonen er terskelen mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverden nærmest usynlig på Halloween. I feiringen er det derfor vanlig å pynte med skumle symboler, ofte med referanse til døden, de levende døde, svart magi og mytiske monstre. Svart og orange er blitt typiske Halloween-farver og står for henholdsvis natt og mørke makter samt gresskar og markens grøde.

Den sterke dødssymbolikken i amerikansk Halloween-feiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og blod, er ikke hentet fra de britiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen i Mexico, der den feires som de dødes dag.

Opplysningene er hentet fra Wikipedia

I løpet av de siste årene, har jeg stadig oftere fått besøk av barn som spør etter godteri. Jeg er derfor forberedt på å få besøk av monstre. Sjokoladen er klar. Jeg har også dekorert noen gamle pringles-bokser for å komme i den rette stemningen.

For å dekorere slike bokser, trenger du følgende utstyr:
  • en pringles-boks
  • orange maling
  • serviett med bilde av gresskar
  • decoupage-lakk

Happy halloween....

tirsdag 21. oktober 2008

Katter

Katter er fine dyr. Jeg har tatt noen bilder av dem gjennom årene. Som oss mennesker er de svært forskjellige. Mickey og Lillepus bor i samme hus. Deres første møte med hverandre var på ingen måte preget av kjærlighet ved første blikk. Mickey hadde fått råde grunnen alene i noen måneder, etter at Nøste døde. De hadde vært bestevenner. Da Mickey og Lillepus møttes første gang, ble Mickey svært opprørt over den ekle inntrengeren som kom på hans område. Det var så ille at han bare gikk ut i gangen og brakk seg. Dette skjedde flere ganger. Etter hvert gikk det seg imidlertid til, og nå går de tur sammen og hilser på hverandre om morgenen.


Her er Lillepus. Han sitter ute og koser seg. Her satt han merkelig nok i ro så lenge at jeg fikk tatt dette nydelige bildet.


Her tar Mickey en hvil på sofaen. Han ligger på ryggen og sover, sliten etter nattens jakt. Han ligger på sofaen fra morgen til kveld, kun avbrutt av noen turer til matfatet. Om natten er han ute og jakter på "very fast food". Det er tydeligvis mye morsommere enn kitekat og friskies.

søndag 12. oktober 2008

Kristningen av Norge

Denne helga hadde jeg besøk av to langveisfarende venner. De måtte selvsagt leke turister med meg som guide. Lørdag var det strålende høstvær, og vi tok turen inn til byen. Nidarosdomen skulle besøkes. Den berømte vestveggen på Nidarosdomen er ganske imponerende. Der er det massevis av helgenstatuer.

Jeg hadde selv med fotoapparatet, og tok en del bilder av en del av statuene.


Dette bildet er av St. Denis. Han er Frankrikes skytshelgen. Han ble halshugget på Montmartre. Dette lot han seg etter sigende ikke stoppe av, for han tok sitt hode med seg og vandret til en liten landsby utenfor Paris. Hva han gjorde der, er jeg ikke sikker på....


Dette bildet er av Biskop Sigurd. Han fulgte Olav Tryggvasson fra England til Norge. Han skal ha vært en viktig person i kristningen av Norge. Her er han avbildet bærende på noen hoder som ikke lenger er festet til noen kropper. Det var ganske vanlig å kappe hodet av folk man ikke likte på den tiden han opererte. Det er uansett et aldri så lite symbol på krisningen av Norge....