onsdag 17. desember 2008

Allergimedisiner til besvær

I 30 år har jeg hatt allergi. Det er selvsagt upraktisk i perioder, men man venner seg til det.

I år har det vært ekstra upraktisk. Ikke på grunn av allergien i seg selv, men på grunn av nye regler for trygderefusjon.

I august ble nemlig den resepten jeg hadde på min faste medisin ugyldig som blå resept. Den ble ugyldig fordi min medisin ble for dyr for Norge. Man skal gjøre alt på billigste måte. Jeg måtte gå til legen for å få resept på en billigere medisin. Jeg visste dette på forhånd, og sørget for å ha et visst lager av allergimedisin. Men jeg gikk selvsagt tom, og måtte etter hvert prøve ut denne nye medisinen.

Det viste seg å ikke være en suksess. Den ene grunnen var at medisinen ikke fungerte mot allergien. Den andre grunnen er at den ga bivirkninger som daglig hodepine og ekstrem tretthet.

Jeg måtte igjen til legen for å få byttet preparat. Det gikk greit - helt til jeg kom til apoteket i dag. Dette preparatet viste seg nemlig å være i samme kategori som den første medisinen jeg hadde. Den var fjernet fra trygderefusjonsordningen. Gjett om jeg ble sint....

Jeg må nå på nytt ta kontakt med min lege, slik at vi kan søke om å få lov til å bruke denne medisinen. Fanden vet hvor lang tid trygdekontoret kommer til å bruke på dette. Det blir garantert ikke før jul. Jeg tipper de vil bruke et par måneder.

Jeg synes det er slitsomt og uverdig, for jeg har for øyeblikket valget mellom to ting:
- å ha store allergiplager, luftveisinfeksjoner, astmaanfall og slike ting
- å ha små allergiplager, hodepine, knaske smertestillende og sove 12 timer i døgnet

At dette skal bli billigere for Norge, det skjønner jeg ikke. At jeg må til legen tre ganger i stedet for en, kan da neppe være billigere. At jeg henter ut medisiner tre ganger i stedet for en, kan heller ikke være billigere.

Synes det er litt ironisk jeg - at de ved å prøver å gjøre det billigere for seg - faktisk gjør det dyrere både for seg selv og pasientene.

1 kommentar:

Mona sa...

JEPP og velkommen i klubben for de som ikke tåler de medisiner man kan få på blå.... Min kan i tillegg ikke gies refusjoner på fordi jeg har ikke hatt brudd og det må til for å få refusjon Men...når du ikke tåler den ordinære så MÅ du jo søke om å få godkjent den andre.... og da begynner moroa. Trygdekontoret vet jo meget godt at du må ha brudd for å få den og da stopper all refusjon! Så takken for å unngå benbrudd og å ta all verdens dritt-tabletter for å prøve å holde seg så frisk som mulig blir straffet med å enten; betal 100 kroner for tabletten, eller; drit i å ta den å bli så syk at du brekker selv om du prøver allt du kan å ikke brekke noe. Men den glade nyheten er da at no kan du få den dekkt på blårespt (etter søknad fra lege vel å merke). Og du koster jo ikke samfunnet noe særlig når du driver å brekker, nei da. jepp, kunne skrive en hel avhandling på staten norges forsøk på å spare - tror hele ordtaket å spare seg til fant er kommet fra helsenorge...