mandag 16. desember 2013

Et (eller flere) lys skal skinne -

Med valgte overskrift, er det nok noen som får assosiasjoner til jul. Dette innlegget handler ikke om jul. Det handler om lys.

Det er svært mange objekter som er utstyrt med lys. Noen ganger lurer jeg på hvorfor disse lysene er der, for de kan nemlig være et aldri så lite irritasjonsmoment. De er irriterende når de befinner seg på soverommet - og man har planer om å sove.

Jeg prøver så godt jeg kan å eliminere alle slags lyskilder. Jeg har alltid vært svært lysømfintlig, og føler det nærmest som en smerteopplevelse hvis det er lyskilder i nærheten når jeg skal sove. Hjemme gjør jeg store tiltak for å eliminere overflødig lys. Soveromsvinduet er så å si hermetisk lukket for lys utenfra. Det er god hjelp i tykke gardiner som stenger lyset ute.  (Blendingsgardiner og andre gardiner.)

En ting er å forholde seg til lys utenfra. En annen ting er å forholde seg til alskens lyskilder inne. Et eksempel er fjernkontrollen til madrassen i senga. Den må nødvendigvis være i nærheten - da den er festet til madrassen jeg ligger på. Denne har jeg nå dekket til for å unngå å bli forstyrret av den. Et annet eksempel er en boks som tydeligvis er nødvendig for at den elektriske senga skal fungere. Denne er også utstyrt med et lys.

Et tredje eksempel er den nye ministøvsugeren. Denne hadde jeg tenkt å plassere på soverommet. Jeg oppdaget imidlertid ganske fort at den ikke kunne stå der. Da jeg koblet den til. åpenbarte det seg en lysende ring rundt den. Det er meningsløst og irriterende.

Når jeg er på hotell, pleier jeg å ha med en taperull for å dekke til lys som irriterer. Et eksempel er det lille røde lyset på TVen på hotellrommet. Den får seg en liten tapebit.

Jeg har en liten bønn til produsenter av ting og tang: Det hadde vært veldig fint om dere kunne la være å plassere lys på ting som strengt tatt ikke trenger å ha lys. Det er meg en gåte at det for eksempel skulle være nødvendig med lys på en støvsuger som står på landing.

Men jeg er sannsynligvis den eneste som irriterer meg over sånne ting.....

Ingen kommentarer: