fredag 24. august 2012

Ord, uttrykk og gjenstander - del 3

Her kommer del 3 i serien om utrydningstruede ord, uttrykk og gjenstander.

Hjulvisp. Noen har kanskje et eksemplar av denne i kjøkkenskuffa - eller på hytta. Dette er et svært anvendelig redskap om man er glad i litt trim - og samtidig har lyst på vispet krem. Hjulvispen er et redskap som nettopp brukes til å vispe krem - eller til å lage f.eks. vaffelrøre. Den består av et håndtak og to visper som går rundt mens man drar på en sveiv. Man er alltid garantert et perfekt resultat når man bruker hjulvisp - av den enkle grunn at man ikke visper mer enn nødvendig - for det gidder man simpelthen ikke.

Kjelost. Dette er ikke hverdagskost. Og - nei - det er ikke gammelost eller noe annet skummelt. Kjelost er faktisk en dessert. Et annet navn på denne desserten er råmelkpudding. For å lage den må man ha tilgang på råmelk - og det betyr at det ikke er noe man har mulighet til å lage så ofte. I smak kan den ligne litt på karamellpudding.

Oljelampe. Noen har kanskje brukt disse ved strømbrudd. En oljelampe er en lampe som lyser hjelp av brensel. Det var hovedkilden til kunstig lys helt fra oldtiden og frem til 1800-tallet. Den består av et kar, gjerne av metall eller steintøy, som blir fylt med olje av ulike slag, f.eks. planteolje, dyrefett eller petroleum. I butikkene kan man få kjøpt noe som går under navnet lampeolje. Oljelampen lyser ved at en halvveis nedsenket veke trekker til seg olje i den ene enden og brenner i den andre. For å endre på styrken på lyset, så vrir man på en slags hendel som man styrer veka med. Kort veke betyr svakt lys - og lang veke betyr sterkere lys. Dette er lamper som barn bør holde seg unna - da det er en viss brannfare. Man skal også sørge for å slukke en oljelampe før man legger seg !

Ingen kommentarer: